KORTE GESCHIEDENIS VAN DE REPUBLIEK VLAANDEREN


Eerste Republiek

29 november 1997: De Vlaamse republiek kondigt zijn onafhankelijkheid af; nog dezelfde dag wordt een Grondwet uitgevaardigd. De eerste President wordt Gert Geens.

4 december 1997: Thomas Herbots wordt de eerste Kanselier van de Republiek (d.w.z. regeringsleider).

10-18 februari 1998: Eerste parlementsverkiezingen in de Vlaamse republiek. Na de parlementsverkiezingen wordt Anne Onraedt Kanselier.

3 december 1998: Aantreden van de tweede regering-Herbots.

6 december 1998: Het Parlement aanvaardt een sterk gewijzigde grondwet.

14 december 1998: Gert Geens, stichter van de republiek, neemt ontslag als President omdat het Parlement een grondwetswijziging van hem weigerde. Hij wordt opgevolgd door Jan Van Eynde. De volgende dag wordt Geens benoemd tot Kanselier.

25 oktober 1999: Jan Van Eynde wordt wegens inactiviteit uit zijn functie als President ontheven. Hij wordt opgevolgd door Gert Geens. Filip Van Buggenhout wordt Kanselier.

26 augustus 2000: Na een controversiële verkiezingsstrijd wordt Fran Cooman verkozen als president.

16 september 2000: Steven Burvenich wordt benoemd tot Kanselier.

10 februari 2001: Fran Cooman, verwikkeld in een zaak van verkiezingsfraude, wordt uit haar functie ontheven. Zij wordt opgevolgd door Steven Burvenich, die op zijn beurt als Kanselier opgevolgd wordt door Gert Geens.

31 januari 2002: De gloriedagen van de Eerste Republiek lijken voorbij. Uit onvrede met de sterk gedaalde activiteitsgraad neemt Kanselier Geens ontslag uit al zijn officiële functies. Hij wordt opgevolgd door Vice-Kanselier Van Horenbeeck, die een reeks crisisregeringen zal leiden.

6 mei 2002: Steven Burvenich wordt ontheven uit zijn functie. Zijn opvolger is Kevin De Mulder.

1 september 2002: In een poging om de Republiek een nieuw leven in te plaatsen, wordt de Open Vlaamse Conventie georganiseerd. Deze draait echter uit op een mislukking. Men kan stellen dat in het voorjaar van 2003 de Republiek Vlaanderen de facto ophoudt met te bestaan.


Tweede Republiek

Augustus 2004: Tijdens discussies tussen Kanselier Van Horenbeeck en voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Thoma groeit het plan om een 'staatsgreep' te plegen en daarmee de Republiek Vlaanderen nieuw leven in te blazen. Zij stellen een ontwerp-interim-grondwet op. Zij besluiten om een aantal oudgedienden en mensen die zich in tussentijd geïnteresseerd hadden getoond te contacteren.

2 oktober 2004: Op een bijeenkomst, bijgewoond door Kanselier Van Horenbeeck, voormalig President Geens, voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Thoma en Dieter Lievens, wordt de Tweede Republiek officiëel gesticht.